Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi očuvanjem zdravlja parodonta. Parodont predstavlja potporni aparat zuba. Čini ga zubno meso, parodontni ligament, kost koja okružuje zub, te zubni cement.
Gingivitis-predstavlja upalu gingive, tj zubnog mesa. Uglavnom je izazvan zubnim plakom, tj nedovoljnom oralnom higijenom. Prestavlja početni oblik parodontne bolesti, te nesaniran prerasta u parodontitis. Simptomi gingivitisa su crvenilo, upala te krvarenje zubnog mesa na dodir. Rješava se dobrom oralnom higijenom, te skidanjem zubnog kamenca.
Parodontitis-predstavlja progresivnu upalnu bolest potpornog aparata zuba. Za razliku od gingivitisa, gdje je zahvaćeno samo zubno meso (gingiva), kod parodontitisa zahvaćena je većina parodontnog tkiva. Neki od znakova parodontitisa su povlačenje zubnog mesa, kosti, parodontni džepovi, gnojenje iz džepova, a u kasnijoj fazi bolesti i klimanje zuba. Kod aktivnog parodontitisa najbolje se posavjetovati sa specijalistom parodontologije kako bi se odredila terapija.