Ljuske

Keramičke ljuske

Keramičke ljuske danas su prva opcija za estetsku rehabilitaciju osmjeha. Predstavljaju, kao što samo ime kaže, keramičke ljuskice koje se cementiraju na prednji dio zuba, kako bi se napravila korekcija boje i oblika zubi. Ljuske se rade od potpune keramike, s kojom je moguće savršeno imitirati prirodne zube.

Pacijenti često nisu zadovoljni sa izgledom svojih zuba radi npr. malih zuba, oblika zuba, boje zuba, razmaka među zubima, zbijenosti, drugih anomalija položaja zuba i sličnog, te žele promjeniti cjelokupan osmjeh. To su tipične indikacije za keramičke ljuske. Ukratko, sam postupak (nakon potrebnog pregleda i dogovora) je: brušenje zuba, uzimanje otiska i uzimanje boje u jednoj posjeti, te cementiranje ljuski u drugoj posjeti. Pacijent obavezno dobije privremene ljuske između posjeta. Moguće je napraviti i simulaciju na zubnom modelu i potom u ustima, kako će izgledati buduće keramičke ljuske, prije nego se krene sa eventualnim brušenjem zuba („wax-up“).

LjuskeNisu podložne zadržavanju pigmenata iz kave, čaja, cigareta i sličnog. Jako su tanke (0.5-0.7 mm), međutim, postavljene na zub postaju čvrste i otporne. Za razliku od kruna kod ljuski nije potrebno brusiti cijeli zub već samo njegov prednji dio. Kod većine slučajeva brušenje je minimalno, te preparacija ostaje u caklini. Baš ta konzervativnost postupka je razlog zašto jako dobro prolaze i kod stomatologa i kod pacijenata.