Izbjeljivanje

Izbjeljivanje zuba je uobičajena metoda estetske stomatologije. Dok su u određenim slučajevima gubitka zuba, kompresije zuba ili nečeg drugog potrebni kompliciraniji stomatološki zahvati, samo izbjeljivanje zuba predstavlja jednostavan i učinkovit način da se dobije bijela boja zuba. Postoji više načina izbjeljivanja. Profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji je najbrže i najučinkovitije ali i najsigurnije jer se radi pod kontrolom stomatologa.

Tijekom života zubi postaju žući pod utjecajem vanjskih i unutarnjih utjecaja. Razni vanjski utjecaji tipa pušenje, pigmenti iz hrane (kava, crno vino, sokovi i drugi pigmenti) mogu dovesti do obojenja zuba. Unutar samog zuba dolazi do kontinuiranog odlaganja dentina (tercijarni dentin) koji je za razliku od cakline žut, čime se tijekom života sve više gubi ona izvorna boja zuba. Isto, tijekom života zubna caklina se stanjuje, čime žuta boja dentina dođe još više do izražaja.

Prvi korak prilikom izbjeljivanja zuba je, naravno, savjetovanje sa stomatologom. Važno je obratiti pozornost da zubni ispuni, kao i protetski radovi, prilikom postupka izbjeljivanja zuba ne mjenjaju boju. Zato, ako je potrebno napraviti zubni ispun, ili se planira neki protetski nadomjetak, potrebno je izbjeljivanje napraviti ranije (ako se naprave prije nego su se zubi izbjelili, nakon postupka izbjeljivanja, ispuni i drugi radovi izgledati će tamnije od izbjeljenih zuba.