Krune i mostovi

Kruna/krunica/zubna navlaka je protetski nadomjestak koji u potpunosti obuhvaća prirodni zub (ili implantat). Krune su često potrebne uslijed velikog karijesa, ili uslijed prijeloma zuba. Za zub se vežu s dentalnim cementom. Prilikom većeg karioznog defekta prirodni zub postaje podložan frakturama. Kruna u tom slučaju ima zaštitnu ulogu gdje pravilnom izradom učvrščuje zub i prevenira pucanje zuba.

Most je jedna od opcija za nadoknadu izgubljenog zuba/i. To je vrsta protetskog rada koja nadoknađuje i premošćuje bezubi greben. Potrebna su minimalno dva zuba nosača (sa svake strane bezubog predjela). Ovisno o situaciji, broju i rasporedu preostalih zuba, postoje razne mogućnosti izrade mosta, od tročlanog do semicirkularnog (cijela čeljust). Za most je potrebno više dolazaka (brušenje, uzimanje otisaka, određivanje zagriza, proba konstrukcije, proba keramike..). Odmah nakon brušenja se izrađuju provizorni nadomjesci, koji se nose za vrijeme trajanja izrade mosta, do njegovog cementiranja. Faze izrade mosta završavaju njegovim trajnim cementiranjem. Prednost mosta pred protezom je što čini jedinstvenu cjelinu s ostatkom zubi. Naspram proteze, puno je brža i jednostavnija prilagodba pacijenta.

Profilakička uloga mosta

Zubi imaju tendenciju pomicanja prema praznom prostoru. Ako su zubi izgubili antagonista, ili je susjedni zub izvađen, može doći do „izrastanja“ ili naginjanja zuba. Što je više zuba izvađeno, veća je šansa za tim naginjanjem. Pod profilaktičkom/zaštitnom ulogom mosta se smatra sprječavanje tih neželjenih posljedica.

Metal-keramika

Klasični materijal za izradu mosta/kruna je metal-keramika. Osnovu mosta čini metal, na koji dođe keramika kao estetski materijal. Za izradu se koriste razne vrste plemenitih i neplemenitih legura. Najčešća legura je kobalt-krom, iako postoje i razne druge. Zlato kao metalna osnova se i dalje koristi, ali cijena spriječava širu upotrebu. Sam metal je odgovoran za preciznost sjedanja rada te potrebnu čvrstoću, dok je vanjski keramički dio zadužen za estetiku. Metal je u potpunosti obložen keramikom, te se ne vidi.

Cirkon oksid

Sastoji se od osnove iz cirkonij dioksida (ZrO2) djelomično stabiliziranog itrij oksidom (ZrO 2 -TZP; 3 mol% Y 2 O 3). U medicini se duže vremena upotrebljava u ortopediji (umjetna koljena i kukovi). Cirkon oksid predstavlja zamjenu za metalnu osnovu. Na njega, kao vanjski sloj, dolazi sloj keramike. Cirkon je u potpunosti biokompatibilan materijal, te nije alergen.

IPS e max

To je sustav litij disilikatne staklo keramike (LS2). Vrlo dobro imitira translucentnost i transparentnost prirodnog zuba. Kombiniranjem boja mogu se postići vrhunski estetski rezultati. Upotrebljava se za izradu potpuno keramičkih protetskih radova (krune, mostovi manjeg raspona, ljuskice).